Jedna od revolucija koja se dogodila u načinu grejanja svih mogućih objekata i prostorija, bila je kada su se pojavile toplotne pumpe koje na veoma interesantan, a sasvim ekološki i efikasan način uspevaju da ugreju velike prostore, pri tome, koristeći većinski toplotnu energiju iz nekih prirodnih izvora. 

Postoji nekoliko vrsta toplotnih pumpi, u zavisnosti od toga šta i koji izvor koriste za izvalčenje toplotne energije, ali ćemo se danas bazirati samo na jednoj vrsti toplotne pumpe, a to su toplotne pumpe voda – voda. Ono što se već iz samog imena vidi, ove vrste toplotnih pumpe koriste toplotnu energiju iz vode, te je kroz vodu šalju u unutrašnjost nekog prostora.

Način rada toplotne pumpe voda – voda

Na prvom mestu, toplotne pumpe voda – voda koriste svoju mogućnost izvlačenja energije iz vode, ali i korišćenja energije zemlje. Ono što je bitno za ovu vrstu toplotnih pumpi, jeste i to da se one ne koriste isključivo za zagrevanje određenog prostora, već i za hlađenje, tokom toplih, letnjih meseci. 

Jedna od velikih prednosti toplotnih pumpi voda – voda jeste u tome što se one mogu povezati sa već postojećim centralnim sistemima za grejanje, nebitno da li se grejete uz pomoć drva, uglja ili gasa. Toplotne pumpe voda – voda koriste toplotnu energiju iz podzemnih voda, te je prenose u vodu, čime se dovodi do unutrašnjosti nekog objekta, a to mogu biti domovi, poslovni prostori, ali i plastenici I tako dalje. 

Veoma je važno to da voda iz koje se crpi toplotna energija jeste podzemna koja tokom cele godine nema promenu u temperature, već je ona standardna, između 14 i 16 stepeni Celzijusovih. 

Toplotna energija se uzima iz ovih podzemnih voda, odnosno, iz jednog od dva dubinska bunara, te se odatle šalje u razmenjivač toplote, što je ujedno početak grejnog procesa ili procesa hlađenja, u zavisnosti naravno od samih potreba i godišnjeg doba.

Posle razmenjivača, deo toplotne energije odlazi u ekološki freon, pa ovako dobijena toplotna energija, naziva se geotermalnom energijom. Delimično ohlađena voda, vraća se u drugi dubinski bunar, koji je isti kao i prvi iz kojeg se izvlači toplotna energija podzemnih voda, te se na taj način ne remeti nikako tok podzemnih voda, što je u celom ovom procesu od velike važnosti. Freon koji je u ovom trenutku u gasovitom stanju sabija se kompresorom, te se toplota dalje šalje u kondenzator, te u ceo sistem grejača u objektu. 

Toplotne pumpe voda – voda koriste takozvanu akumuliranu toplotu zemlje koja se uz pomoć elektirčne energije pretvara u toplotnu energiju za sistem hlađenja ili grejanja. Veoma je važno pomenuti činjenicu da se za 1KW utrošene električne energije dobija od 3 do 4 kW toplotne energije, čime se ostvaruje zaista velika ušteda u odnosu na bilo koji drugi postojeći sistem grejanja. 

Električna energija se zapravo koristi samo za prebacivanje, uslovno rečeno transport toplotne energije iz prirode ka drugom pravcu, odnosnu, u pravcu objekta koji je potrebno zagrejati ili rashladiti, a dalje se toplota širi na sasvim prirodan način, od toplijeg ka hladnijem predmetu, čime se svuda u objektu obezbeđuje ista temperature, te sasvim prirodna i prijatna atmosfera za rad ili boravak, ukoliko se radi o kući ili stanu. 


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Najjeftinije, ali i najzdravije grejanje

Poznato je da neadekvatno grejanje nikako ne pogoduje zdravlju ukućana. Iz tog razloga, Svetska zdr...

Toplotne pumpe za grejanje kuće

Ako verujete da je grejanje na drva jedini dobar vid grejanja i da je Golf 2 jedini dobar auto ikada...

Najekonomičnije grejanje kuće

I evo i prvog snega. A počele su su polemike koje je grejanje jeftinije i koje će grejanje biti na...

Preporučeni proizvodi