Jedna od revolucija koja se dogodila u načinu grejanja svih mogućih objekata i prostorija, bila je kada su se pojavile toplotne pumpe koje na veoma interesantan, a sasvim ekološki i efikasan način uspevaju da ugreju velike prostore, pri tome, koristeći većinski toplotnu energiju iz nekih prirodnih izvora. 

Postoji nekoliko vrsta toplotnih pumpi, u zavisnosti od toga šta i koji izvor koriste za izvalčenje toplotne energije, ali ćemo se danas bazirati samo na jednoj vrsti toplotne pumpe, a to su toplotne pumpe voda – voda. Ono što se već iz samog imena vidi, ove vrste toplotnih pumpe koriste toplotnu energiju iz vode, te je kroz vodu šalju u unutrašnjost nekog prostora.

Način rada toplotne pumpe voda – voda

Na prvom mestu, toplotne pumpe voda – voda koriste svoju mogućnost izvlačenja energije iz vode, ali i korišćenja energije zemlje. Ono što je bitno za ovu vrstu toplotnih pumpi, jeste i to da se one ne koriste isključivo za zagrevanje određenog prostora, već i za hlađenje, tokom toplih, letnjih meseci. 

Jedna od velikih prednosti toplotnih pumpi voda – voda jeste u tome što se one mogu povezati sa već postojećim centralnim sistemima za grejanje, nebitno da li se grejete uz pomoć drva, uglja ili gasa. Toplotne pumpe voda – voda koriste toplotnu energiju iz podzemnih voda, te je prenose u vodu, čime se dovodi do unutrašnjosti nekog objekta, a to mogu biti domovi, poslovni prostori, ali i plastenici I tako dalje. 

Veoma je važno to da voda iz koje se crpi toplotna energija jeste podzemna koja tokom cele godine nema promenu u temperature, već je ona standardna, između 14 i 16 stepeni Celzijusovih. 

Toplotna energija se uzima iz ovih podzemnih voda, odnosno, iz jednog od dva dubinska bunara, te se odatle šalje u razmenjivač toplote, što je ujedno početak grejnog procesa ili procesa hlađenja, u zavisnosti naravno od samih potreba i godišnjeg doba.

Posle razmenjivača, deo toplotne energije odlazi u ekološki freon, pa ovako dobijena toplotna energija, naziva se geotermalnom energijom. Delimično ohlađena voda, vraća se u drugi dubinski bunar, koji je isti kao i prvi iz kojeg se izvlači toplotna energija podzemnih voda, te se na taj način ne remeti nikako tok podzemnih voda, što je u celom ovom procesu od velike važnosti. Freon koji je u ovom trenutku u gasovitom stanju sabija se kompresorom, te se toplota dalje šalje u kondenzator, te u ceo sistem grejača u objektu. 

Toplotne pumpe voda – voda koriste takozvanu akumuliranu toplotu zemlje koja se uz pomoć elektirčne energije pretvara u toplotnu energiju za sistem hlađenja ili grejanja. Veoma je važno pomenuti činjenicu da se za 1KW utrošene električne energije dobija od 3 do 4 kW toplotne energije, čime se ostvaruje zaista velika ušteda u odnosu na bilo koji drugi postojeći sistem grejanja. 

Električna energija se zapravo koristi samo za prebacivanje, uslovno rečeno transport toplotne energije iz prirode ka drugom pravcu, odnosnu, u pravcu objekta koji je potrebno zagrejati ili rashladiti, a dalje se toplota širi na sasvim prirodan način, od toplijeg ka hladnijem predmetu, čime se svuda u objektu obezbeđuje ista temperature, te sasvim prirodna i prijatna atmosfera za rad ili boravak, ukoliko se radi o kući ili stanu. 


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Sistem hlađenja i grejanja - bitna stavka prilikom kupovine nekretnina

Sistemi za grejanje i hlađenje predstavljaju presudan faktor koji utiču na izbor stana. U poslednj...

Najekonomičnije grejanje kuće

I evo i prvog snega. A počele su su polemike koje je grejanje jeftinije i koje će grejanje bi...

Toplotne pumpa voda voda - efikasna alternativa za skupo grejanje

Način na koji grejemo i stvaramo energiju za svoje domove uvek je predstavljao posebno pitanje, pog...

Preporučeni proizvodi