Koji sistemi grejanja postoje? Koje su im prednosti i mane i koji je najbolji sistem grejanja na struju? Kako da i vi dobijete efikasno i isplativo grejanje uz pomoć toplotne pumpe?

Izbor sistema grejanja mnogo utiče na komfor našeg života, a ujedno predstavlja jednu veoma ozbiljnu investiciju. I uvođenje grejanja, kao i redovni godišnji troškovi predstavljaju veliki izdatak u kućnom budžetu i zato je potrebno birati pametno i misliti dugoročno.

Svi sistemi grejanja imaju svoje prednosti i mane. Ni jedan nije bez određenih ograničenja. Zato treba sagledate sve aspekte i to ne samo finansijske, nego i lokacijske, infrastrukturne itd.

Kod kućnih sistema grejanja, najčešće se koriste sistemi grejanja na struju i sistemi grejanja na čvrsto gorivo.

Sistemi grejanja na struju

Etažno grejanja na nivou kuće ili zgrade može da bude na struju, što omogućava potpunu kontrolu nad tim kada će i kojim intenzitetom da radi grejanje. Druga prednost je što nemate posla sa čvrstim gorivom, ne treba vam prostor za skladištenje, nema posla oko loženja, transporta itd. Ono na šta se žalevlasnici etažnog grejanja na struju je potrošnja, odnosno dosta visoki računi za struju tokom zimskog perioda.

Najbolje grejanje na struju

Postoji i mnogo efikasniji i jeftiniji sistem grejanja na struju. To su toplotne pumpe. Toplotne pumpe koriste toplotnu energiju iz nekog spoljnjeg i besplatnog izvora, kao što su vazduh, voda ili zemlja. Opširnije o ovom sistemu čitajte u tekstu Toplotne pumpe.

Njihova prednost je velika ušteda energije.

Naši stručnjaci su vam na raspolaganju za sva pitanja u vezi sa grejanjem toplotnim pumpama. Pišite nam ili pozovite za sve dodatne informacije.

pitanja@grejanjeiklimatizacija.rs

+381 11 40 66 002

Ostalo grejanje na struju

Jedan od najekonomičnijih načina grejanja malih stanova su TA peći, koje mogu da rade samo po jeftinoj struji, a oslobađaju toplotu tokom čitavog dana.

U određenim okolnostima klima uređaji mogu da budu i dobra pomoć kada je u pitanju grejanje, ne samo hlađenje. Međutim, neki klima uređaji ne mogu da rade na temperaturama nižim od -5 stepeni. S druge strane, inverterske klime mogu da rade i na mnogo nižim temperaturama (oko -18 ili -20). Mana grejanja na klimu je što ne može da zagreje veće prostorije i što njen domet dosta zavisi od položaja i od rasporeda prostorija.

Uljani i norveški radijatori takođe predstavljaju jedan od načina grejanja na struju.

Sistemi grejanja na čvrto gorivo

Čvrsto gorivo ima veliki broj pobornika. Ovakvi sistemi grejanja mogu raditi na drva, pelet, brikete, ugalj itd. Reč je o pouzdanom i kvalitetnom grejanju, ali ono nosi i niz dodatnih obaveza oko skladištenja i nabavke goriva. Savremeni kotlovi koji koriste pelet imaju mogućnost veoma preciznog podešavanja režima rada, automatsko uključivanje i isključivanje, a veliki rezervoari omogužavaju da punjenje kotla ne mora da se obavlja svakodnevno.

Sistemi grejanja prema tipu grejnog tela

Ako gledamo šta emituje toplotu kod nekog sistema grejanja, to mogu da budu:

  • radijatori
  • podno grejanje
  • direktno grejno delo, poput šporeta, TA peći, kamina…

Sistemi grejanja prema izvoru energije

Prema izvoru energije koja se koristi, možemo da razlikujemo:

  • sisteme grejanja na gas
  • sisteme grejanja na struju
  • sisteme grejanja na lož ulje
  • sisteme grejanja na čvrsto gorivo

Ovo su najčešći sistemi, a može biti još i  solarno, na biogorivo itd.