Poslednjih godina prodaja nekretnina, a posebno prodaja stanova, beleži veliki rast cena kada je kvadrat stana u pitanju. Naravno, brojni faktori utiču na to, od činjenice gde se nekretnina nalazi, u kojem graadu, na kojoj lokaciji, da li se radi o staroj ili novoj gradnji i tako redom. Posebno su cene skočile u većim gradovima, pa tako po pitanju prodaje stanova Beograd iz meseca u mesec statistički gledano beleži postepen rast koji zavisi od prethodno navedenih, ali i još jednog faktora, a to je posedovanje geotermalnog grejanja. Budući da se sve veći broj zgrada pravi upravo sa ovom vrstom grejanja onda je razumna ovakva statistika. Ali zašto ono toliko utiče na samu cenu?

Geotermalno grejanje kod novogradnje u Beogradu

Da, prodaja stanova Beograd čini najvećom tržnicom nekretnina, međutim, cena često ume da opada usled činjenice da je neki stan prikačen na centralno grejanje, budući da ono iziskuje visoke mesečne troškove. Zbog toga se u novogradnji sve češće nađe ova vrsta grejanja koja poveća cenu samog kvadrata, ali smanji mesečne troškove, pa na duže staze to početno, veće ulaganje ipak ispadne kao prilično velika ušteda.

Geotermalno grejanje koristi toplotnu energiju koja se nalazi duboko u zemlji, energiju čija je temperatura konstantna i nikada se ne menja ili nema značajne padove ili skokove. Uz pomoć toplotnih pumpi, ta energije se prepumpava i prolazi kroz ceo sistem grejanja, ispunjava određeni životni prostor i zagrejava ga, s tim što se temperatura održava konstantnom i u samom stanu ili, pak, kući, gde god da je sistem postavljen ili instaliran. Korišćenjem energije koja već postoji, a ne stvarajući novu, geotermalno grejanje sasvim logično iziskuje manje troškove na mesečnom nivou. Pored toga, toplotne pumpe koje su glavni deo sistema grejanja, troše minimalno električnu energiju za svoje pokretanje, pa tako ne utiču na povećanje troškova električne energije. Kada se sve zajedno sklopi, mesečni troškovi geotermalnog grejanja iziskuju manje ulaganja nego bilo koji drugi sistem koji postoji za grejanje. Ono što je činjenica jeste to da je njegova ugradnja skuplja, zbog čega je i prodaja stanova Beograd učinila skupljim za kupovinu određene nekretnine, ali kada se preračunate u daljoj budućnosti, smestite svoje troškove za narednih, recimo pet godina na papir, onda ćete videti da ste dugoročno uštedeli.

Uz sve ovo, geotermalno grejanje ne zahteva skupe i komplikovane servise pred grejnu sezonu, već je dovoljno proveriti da li rade pumpe, elektronika i to je sve. Nema daljih proveravanja, servisiranja, kao što je to kod radijatora, šporeta na čvrsto gorivo i slično, što opet govori o dodatnim uštedama kada je zima pred vama.

Dodatne prednosti

Geotermalno grejanje nije isključivo za grejanje, već se može koristiti i za hlađenje prostora, što opet čini da prodaja stanova u Beograd ubeleži porast u cenama, ali se ovim sistemom značajno ostvaruje štednja električne energije u letnjim mesecima. Geotermalno grejanje, koristeći energiju koju priroda stvara, ne zagađuje je, pa je ujedno ekološki prihvatljivo, što bi trebalo da bude već cilj svakog ko živi na ovoj planeti, a posebno onih koji se bave izgradnjom novih stambenih i poslovnih objekata, koji u velikoj meri utiču na eko sistem.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Sistemi za grejanje i hlađenje kuće

Kako se približavaju topli ili hladni dani, dolazi vreme za razmišljanje o načinu na ko...

Grejanje i hlađenje – toplotne pumpe

U poslednje vreme sve više se razvija svest kod potrošača o alternativnim sistemima z...

Neophodna ventilacija za restorane i kafiće

Volite da uživate u prijatnom kafiću ili restoranu?E pa za takve prostore u kojim borave ljud...

Preporučeni proizvodi