Klima uređaji imaju nekoliko funkcija u okviru industrijskog sektora. Svakako, u gotovo svakoj industriji, klima uređaji su potrebni da bi se kontrolisala količina toplote u prostoru, da bi se odredilo cirkulisanje vazduha, obezbedila odgovarajuća vlažnost vazduha, ali i smanjila količina otpada.

Naime, klimatizacija u prostoru, posebno u radnom prostoru je neophodna iz nekoliko razloga. Prvo, radniku bi trebalo obezbediti udobnost i olakšati mu uslove za rad. Naime, kada je neophodna niska temperature da bi se proizvodila određena roba ili za održavanje konstantne temperature skladišta u kojem se suši neka roba i čuva za dalju distribuciju.

Ne zaboravite, pojedine industije ne bi mogle da funkcionišu bez odgovarajućih ventilacionih sistema, baš kao što određene oblasti ne mogu da funkcionišu bez materijala kao što je papir, hrana, boja i slično.

U kojim industrijama je klima neophodna?

Možda niste o tome razmišljali, ali postoje određene industrije u kojima je neophodna upotreba industrijskih klima uređaja. Naime, klimatizacija je važna za tekstilnu industriju. Evo i zašto.

Da bi se proizvodili visokokvalitetni proizvodi neophodni su odgovarajući uslovi za rad. Da bi nastao proizvod od prirodnog pamuka, svile, vune ili najlona neophodna je kontrolisana, tačno određena temperatura i relativna vlažnost vazduha. Ako su uslovi odgovarajući, a količina vlage u skladu sa propisanim vrednostima nastaće mekani i izdržljivi tekstilni proizvodi.

Kada je relativno mala vlažnost vazduha, a vazduh suv, predmeti koji nastaju često su slabi i krhki. Od faza proizvodnje zavisi kakva se vlažnost vazduha zahteva. Recimo, kada se obavlja tkanje neophodno je da vlažnost vazduha bude manja kako bi se smanjio statički elektricitet, a uz to poboljšala čvrstina pamučnih niti.

Industrija fotografije takođe zahteva posebne uslove za rad. Proizvodni procesi prilikom stvaranja fotografija zahtevaju preciznu kontrolu temperature i vlažnosti. Filmska kamera i fotografski papir izuzetno su osetljivi na razlike u temperaturi i vlažnosti vazduha stoga se uslovi u radnom prostoru stalno prate i kontrolišu. Zato je neophodno da se pojedini probemi reše pre početka samog proizvodnog procesa, a da bi se stvorili idealni uslovi za rad neophodno je da se prostor uvek snadbeva svežim vazduhom. U tim situacijama industrijske klime su preko potrebne.

Industrijske klime u prehrambenoj i štamparskoj industriji

U štamparskoj industiji neophodno je da temperature i vlažnost vazduha uvek budu u opsegu od 23 do 27 stepeni uz dodatnih 20 – 70% relativne vlažnosti. U fabrici za štampanje uvek je od posebnog značaja da se održava pravilna vlažnost, jer niska vlažnost može da rezultuje svetle otiske prilikom štampanja, a ako je vlažnost visoka može da dođe do zamućenja i do stvaranja mrlja. Ukoliko je vlažnost vazduha prilikom štampanja papira niska, papir će biti suv, a ako su uslovi visoke vlažnosti onda će tek postepeno doći do sušenja štamparske boje, pri čemu može doći do neujednačenog štampanja boje.

U prehrambenoj industriji klima uređaji služe za čuvanje kvarljivih sastojaka kao što su su, maslac, voće, mleko, povrće, meso i drugo. Pritom, tokom prerade mleka i maslaca upotrebljava se i dodatna rahladna oprema.

Kada je neophodno hitno skladištenje robe, onda se kontrolišu temperature, vlažnost, čestice pražine u vazduhu kako bi se produžila svežina hrane. U uslovima visoke vlažnosti keks, kolači, pa i peciva postaju vlažni, a često i nejestivi. Zato su uvek dobro regulisani i propisani uslovi temperature i vlažnosti više nego neophodni.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Toplotne pumpe za grejanje kuće

Ako verujete da je grejanje na drva jedini dobar vid grejanja i da je Golf 2 jedini dobar auto ikada...

Toplotne pumpe voda – voda

Jedna od revolucija koja se dogodila u načinu grejanja svih mogućih objekata i prostorija, bi...

Princip rada toplotne pumpe

Ako tražite ekonomski isplativ i energetski efikasan sistem za zagrevanje prostora, a uz to i da ...

Preporučeni proizvodi