Ako verujete da je grejanje na drva jedini dobar vid grejanja i da je Golf 2 jedini dobar auto ikada napravljen, onda ovaj tekst definitivno nije za vas.

Ali ako tražite mogućnost efikasnog i štedljivog grejanja za vašu kuću, onda su toplotne pumpe svakako mogućnost koju morate da razmotrite.

Koje opcije su vam na raspolaganju

U zavisnosti od toga šta koriste kao izvor energije, toplotne pumpe mogu da budu “vazduh - voda”, “voda - voda” i “zemlja - voda”. Za grejanje kuće najčešće se koriste toplotne pumpe “voda - voda” i “zemlja - voda”. To znači da se koristi toplota iz bunarske/podzemne vode ili iz zemlje. 

I zemlja i podzemna voda imaju gotovo ujednačenu temperaturu tokom cele godine. Ta toplota se uz pomoć toplotne pumpe preuzima i koristi za zagrevanje vode u sistemu grejanja. 

Ako se koristi voda kao izvor energije, onda je potrebno iskopati dva bunara, jedan iz koga se voda preuzima i jedan kojim se vraća u podzemne tokove.

Grejanje na vodu iz bunara je odlično rešenje za sve one koji u dvorištu svoje kuće imaju stabilne količine podzemne vode.

Kod toplotne pumpe “zemlja - voda”, toplota se iz zemlje preuzima ili vertikalnim cevima koje idu na veliku dubinu i odatle “povlače” vazduh ili spletom horizontalnih cevi koje se postavljaju na malu dubinu.

Zašto su toplotne pumpe najbolje za grejanje kuće

Jedino toplotne pumpe imaju mogućnost da daju više energije od one koju utroše. Naime, one mogu da proizvedu od 3 do 6 puta više toplotne energije od one koju potroše. Toplotna pumpa koristi električnu energiju za rad svog kompresora, ali zahvaljujući veoma efikasnom sistemu uspeva da proizvede više nego što potroši.

Koja grejna tela su potrebna za rad toplotne pumpe

Grejanje na toplotne pumpe je posebno pogodno za sve one koji već imaju instalirana grejna tela u domaćinstvu (radijatori, podno grejanja, zidno grejanje…) i žele da promene sistem grejanja jer nisu zadovoljni učinkom dosadašnjeg sistema.

Toplotne pumpe za grejanje kuće daju najbolje rezultate ukoliko se kombinuju sa podnim grejanjem. Sistem podnog grejanja u kombinaciji sa toplotnom pumpom daje ravnomerno grejanje celog doma uz minimalan utrošak električne energijer, jer temperatura u sistemu ne mora da bude mnogo viša od željene sobne temperature.

Radijatori takođe mogu da budu iskorišćeni za povezivanje toplotne pumpe. Važno je da radijatori budu niskotemperaturski, odnosno pravilno dimenznionisani. 

Najprostije rečeno, to su oni radijatori koji dobro zagreju celu prostoriju iako nisu vreli. To znači da je njihova površina tolika da čak iako je u njima voda prijatne temperature, daju dovoljno toplote za grejanje.

Šta je bitno uraditi pre kupovine toplotne pumpe za grejanje kuće

Pre kupovine toplotne pumpe za grejanje kuće potrebno je da se konsultujete sa stručnjacima o tome koji bi tip pumpe bio najpogodniji za vaš objekat. 

Ne upuštajte se u ovaj skup poduhvat ukoliko na kući nemate bar solidnu izolaciju. Računajte s tim da je u proseku potrebno oko pet godina da se investicija isplati.

Na šta da obratite pažnju

Ukoliko čitate ovaj tekst verovatno već neko vreme proučavate sisteme grejanja na toplotne pumpe i čitate iskustva drugih ljudi. Sigurno ste vidieli desetine pozitivnih komentara, ali i desetine negativnih. Verujemo da ima onih koji tvrde da su prevareni i da sa toplotnom pumpom nisu ostvarili nikakvu uštedu, a imali su ogromne troškove instalacija.

Imajte na umu da ovo jeste ozbiljna investicija i da s tim u vezi ne treba posezati za prvim, a naročito ne za najjeftinijim rešenjem. Tržište je puno nekvalitetnih toplotnih pumpi, koje nisu efikasne i koje mogu da vam donesu samo glavobolju.

Postoje brendovi koji su lideru i proizvodnji toplotnih pumpi i postoji mnogo više onih koji sa različitim uspehom pokušavaju da prate. Zato budite pažljivi, konsultujte se sa stručnjacima (proverite njihovu stručnost i reference!) birajte kvalitet i sigurno ćete biti oduševljeni užitkom i uštedom koje će da vam donese ovaj način grejanja kuće.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Upotreba industrijskih klima

Klima uređaji imaju nekoliko funkcija u okviru industrijskog sektora. Svakako, u gotovo svakoj i...

Toplotne pumpa voda voda - efikasna alternativa za skupo grejanje

Način na koji grejemo i stvaramo energiju za svoje domove uvek je predstavljao posebno pitanje, pog...

Sistem hlađenja i grejanja - bitna stavka prilikom kupovine nekretnina

Sistemi za grejanje i hlađenje predstavljaju presudan faktor koji utiču na izbor stana. U poslednj...