Kako se u ogromnoj meri već decenijama dešavaju napredovanja po pitanju svega što ljudski život čini boljim i lakšim, praktičnijim, tako je u svetu industrije svakog dana moguće da se dogodi neko novo, bolje otkriće. 

Posebno su važna otkrića u sferi sistema za grejanja, bilo kakvog prostora, budući da su brojni prirodni resursi uz pomoć kojih se grejemo na korak do toga da nestanu, čime smo došli do toga das u derivati za grejanje sve skuplji. 

Prvi korak ka rešenju, odnosno, ka korišćenju obnovljivih izvora energije, jesu solarni sistemi za zagrevanje vode i dogrevanje objekata, koji su kod nas već u velikoj meri zastupljeni, a sada postaju i sve poznatije, a samim  tim i korišćenije, toplotne pumpe, koje u potpunosti koriste obnovljive izvore energije. 

U odnosu na to iz kog prirodnog izvora crpe energiju, toplotne pumpe postoje u više vrste, ali u ovom trenutku vam predstavljamo toplotne pumpe vazduh – voda, koje su u najvećoj meri zastupljene u svetu, ali I kod nas, zbog nekoliko jako važnih razloga. 

Prednost toplotnih pumpi vazduh – voda

Jedna od procena je da preko 70% ugrađenih toplotnih pumpi, čine zapravo toplotne pumpe vazduh – voda. Na prvom mestu, ovo se dešava zbog načina na koji se montiraju, a koji je prilično olakšan i nije komplikovan, jer nisu potrebna kopanja bunara, postavljanje sondi, a uz to, toplotne pumpe vazduh – voda zahtevaju minimalno održavanje, te su tako i postale standard  pri izgradnji novih objekata. 

Princip rada toplotne pumpe vazduh – voda

Kao što im ime I govori, toplotne pumpe vazduh – voda koriste energiju koje crpe iz okoline, odnosno, iz vazduha, te kasnije tu energiju prenosi u vodu koja se nalazi u ugrađenom sistemu za grejanje. Pored ove prirodne energije, toplotne pumpe vazduh – voda koriste jedino električnu energiju za pokretanje kompresora, čime se ostvaruje značajna ušteda u potrošnji električne energije, nego što je to u slučaju svih ostalih sistema za grejanje koji je delimično ili u potpunosti koriste za zagrevanje ili hlađenje prostorija. 

Na samom početku, toplotne pumpe vazduh – voda uzimaju iz vazduha poseban fluid, koji se naziva freon, koji se dalje šalje u kompresor, kada i započinje process grejanja ili hlađenja. Zadatak kompresora jeste da sabije freon, čime povećava pritisak, a samim tim i temperature. 

Vrela para freona dalje ide u razmenjivač toplote, te na taj način zagrejava vodu koja se nalazi u sistemu za grejanja, koji dalje na sasvim prirodan način greje, tako što toplotu šalje od toplijeg ka hladnijem predmetu, čime se dobija ista temperature u svim prostorijama u okviru objekta koji je potrebno zagrejati, odnosno rashladiti, ukoliko je to potreba koji imate u određenom trenutku ili određenom godišnjem dobu. 

Jedna od najvećih prednosti toplotnih pumpi vazduh – voda, jeste u uštedi električne energije, pa se tako uz 1 kw potrošen, dobija oko 5 kW toplotne energije, što nijedan drugi sistem za grejanje nije u mogućnosti da učini, niti da ostvari toliku uštedu. 

Osim toga, prednost u odnosu na ostale sisteme grejanja, jeste i laka ugradnja, te se sistem može jednostavno postaviti na spoljašnji zid ili na tlo, a cela ugradnja traje jedan, najviše dva dana. Iako su toplotne pumpe vazduh – voda u najvećoj meri povezane sa podnim grejanjem, one normalno funkcionišu i kada se povežu sa sistemom koji podrazumeva postojanje radijatora. 

Naravno, uz sve ovo, prednost toplotne pumpe vazduh – voda, te svih toplotnih pumpi uopšte, jeste što se mogu koristiti tokom cele godine, kako za zagrevanje temperature i pri veoma niskim spoljašnjim temperaturama, te za hlađenje prostora tokom visokih, letnjih temperatura. 


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Toplotne pumpe za grejanje kuće

Ako verujete da je grejanje na drva jedini dobar vid grejanja i da je Golf 2 jedini dobar auto ikada...

Najekonomičnije grejanje kuće

I evo i prvog snega. A počele su su polemike koje je grejanje jeftinije i koje će grejanje bi...

Zbog čega su stanovi u Beogradu sa geotermalnim grejanjem na ceni?

Poslednjih godina prodaja nekretnina, a posebno prodaja stanova, beleži veliki rast cena kada je kv...

Preporučeni proizvodi