Čovečanstvo je od svog početka do danas uporno išlo uzlaznom putanjom, smišljajući neke nove zakone, neke nove formule, odnosno, radeći sve kako bi iz dana u dan svaki čovek napredovao i otkrivao nešto savim novo.

To se događalo posebno u segmentima koji su usko vezani za kvalitet života i osnovne stvari koje su potrebne svakom čoveku. Ukoliko za primer uzmemo grejanje životnog prostora možemo odvojiti u nekoliko sekundi bar nekoliko načina i sistema grejanja, a jedan od njih, veoma zanimljiv i sasvim drugačiji od onoga na šta smo decenijama, pa čak i vekovima navikli, jesu toplotne pumpe koje su danas najekonomičniji način grejanja.Å ta su toplotne pumpe?

 

Toplotne pumpe, odnosno, toplotna pumpa jeste određeni uređaj koji prenosi toplotnu energiju iz jedne sredine u drugu.  Za taj prenos toplotne energije iz jedne sredine u drugu koristi se i troši određena energija, a najveća prednost u svemu, jeste da je utrošena energija do nekoliko puta manja od one koja se prenosi, što čini ovaj uređaj ekonomičnim za grejanje.

Međutim, u praksi iako se najviše govori o grejanju, toplotne pumpe se ne koriste samo da se prostorije zagreju, već i da se ishlade. Toplotne pumpe imaju snagu i mogućnost da toplotnu energiju prebace, odnosno transportuju iz recimo spoljašnje sredine u neku zgradu, ali i obrnuto, iz zgrade i zatvorenog prostora u spoljašnju sredinu, što im i omogućuje da imaju opciju kako zagrevanja prostora, tako i njegovog hlađenja.

Još jedna od njihovih prednosti jeste i rekuperacija energije. To označava da toplotne pumpe mogu da toplotnu energiju iz toplih, otpadnih voda iskoristi ponovo time  što se pomoću toplotnih pumpi ta voda vrati, iskoristi se za zagrevanje određenih prostorija ili zagrevanje vode, te se takav način zagrejavanja najviše koristi u nekim banjskim ili hotelskim kompleksima, odnosno u takozvanim industrijskim procesima.

Kakve vrste toplotnih pumpi postoje?

 

Toplotne pumpe se razlikuju, nisu sve iste, a njihova razlika ogleda se u tome iz kakve sredine one izvlače toplotnu energiju, te u kakvu i koju sredinu tu toplotnu energiju šalju. S obzirom na to, postoji više tipova toplotnih pumpi, a dva najosnovnija i najčešća tipa ovih pumpi jesu vazduh – vazduh i voda – voda, dok postoje i njihove kombinacije, vazduh .- voda i voda – vazduh.

Svakako, vrstu toplotne pumpe koja je vama potrebna određuju stručnjaci koji se bave njihovom instalacijom i osposobljavanjem za rad, naspram onoga šta određeni prostor zahteva i kakve su njegove predispozicije.

Tako, na primer, toplotne pumpe koje izvlače toplotnu energiju iz vode, te je šalju u vodu takođe, odnosno kada je tip toplotn pumpe voda – voda, najčešće se koriste podzemne vode čija temperatura je uvek, tokom cele godine konstantna, između 14 i 16 stepeni Celzijusovih.

Voda prolazi kroz razmenjivač toplote, kasnije kroz kompresor i kondenzator, te na kraju ispunjava toplim ili hladnim vazduhom prostorije, odnosno sredinu koju je potrebno zagrejati ili ohladiti.

Ovakav tip toplotnih pumpi najviše se ugrađuje kada se radi sistem podnog grejanja, budući da kako u grejanju, tako i u hlađenju prostorija, daju najbolje rezultate i jedno od najekonomičnijih rešenja.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Najjeftinije grejanje na struju za kuće i stan

Svake godine početkom zime većina novina i portala objavljuje tekstove o tome koje je grejanj...

Toplotne pumpe voda – voda

Jedna od revolucija koja se dogodila u načinu grejanja svih mogućih objekata i prostorija, bi...

Princip rada toplotne pumpe

Ako tražite ekonomski isplativ i energetski efikasan sistem za zagrevanje prostora, a uz to i da ...