Kako se približavaju topli ili hladni dani, dolazi vreme za razmišljanje o načinu na koji ćete grejati ili hladiti vašu kuću. Cilj je da se pronađe najbolji i najefikasniji  sistem ventilacije za kuću, a opet da sve to možemo da uklopimo i kada su finaskije u pitanju.

Toplotne pumpe

Kao sistemi za grejanje i hlađenje kuće sve češće se koriste toplotne pumpe. Ekonomičnost i ušteda je jedan od glavni razloga za odabir ovog tipa kućne ventilacije.

Toplotne pumpe koriste 80 procenata prirodnih izvora za grejanje, tako da je potrošnja električne energije samo 20 procenata, što je daleko manje od bilo kog drugog sistema grejanja i hlađenja. Pored toga ne emituju nikakve štetne materije, sto ih stavlja na poziciju ekološki najpoželjnijih sistema za grejanje vašeg objekta.


Kako u toku leta topao vazduh šalju u zemlju, izvlačeći ga iz zatvorenog prostora, tako u toku zime iz prirodnih izvora izvlače toplotu i šalju je u zatvorenu sredinu.  Odabir ovakvog sistema ventilacije je dugotrajno rešenje, jer se u većini slučajeva dobija garancija za duži vremenski period.

Kućna ventilacija ovog tipa, kada se govori o postavljanju, na prvi pogled može delovati vrlo komplikovano, ali sa druge strane rukovanje njime je poprilično jednostavno, što ih čini najboljom odlukom kada razmišljate o tome kojim sistemom zagrejati veće zatvorene površine, bez obzira na njihovu namenu i planiranu upotrebu. Početna investicija je malo veća u odnosu na neke druge sisteme, ali se ugradnja itekako isplati jer je ušteda na duži period osetna.

Rekuperatori - moderni ventilacioni sistemi za kuću

Rekuperator je uređaj koji u sebi sadrži izmenjivač toplote, a pored toga i dva ventilatora. wall-1801952 640Njegova svrha je da prenese toplotu iz vazduha koji se izvlači iz prostorije na svež vazduh koji se ubacuje u prostoriju. Ovi izmenjivači toplote ukrštaju protoke vazduha i na taj način iskorišćava se i do 94 procenta toplote koja se inače u ventilacionim sistemima gubi.

Najčešća upotreba rekuperatora vazduha je za zagrevanje ili hlađenje prostorija, ali se koriste i u sistemima opšte ventilacije.  Ugrađivanjem rekupatora u ventilacione sisteme za kuću dovodi do značajne uštede u potrošnji električne energije na pripremu ( grejanje i hladjenje ) svežeg vazduha u vašim prostorijama.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Upotreba industrijskih klima

Klima uređaji imaju nekoliko funkcija u okviru industrijskog sektora. Svakako, u gotovo svakoj i...

Zbog čega su stanovi u Beogradu sa geotermalnim grejanjem na ceni?

Poslednjih godina prodaja nekretnina, a posebno prodaja stanova, beleži veliki rast cena kada je kv...

Najjeftinije grejanje na struju za kuće i stan

Svake godine početkom zime većina novina i portala objavljuje tekstove o tome koje je grejanj...

Preporučeni proizvodi