Svake godine početkom zime većina novina i portala objavljuje tekstove o tome koje je grejanje najisplativije, a koje je najskuplje. 

Naslovi su potpuno različiti i idu od toga da je najjeftinije grejanje na struju, do toga da je ono najskuplje.

Šta je onda istina?

Istina je da grejanje na struju može da bude ubedljivo najpovoljnije, ali i papreno skupo, a sve to zavisi od više faktora. Pre svega, “grajanje na struju” je jako širok pojam i obuhvata sve od etažnog grejanja na struju do TA peći. 

Drugi bitan faktor koji utiče na cenu u isplativost grejanja na struju je površina objekta koji se greje. Kod manjih stanova su TA peći nenadmašne kada je u pitanju isplativost, ali šta se dešava kad vam je za grejanja nekog objekta potreban veći broj TA peći? 

I treće, da li računamo ili ne računamo sve troškove ili samo račun za struju? Jer instalacija sistema grejanja sa radijatorima košta, dok je kupovina peći ili klime daleko jeftinija. A sa druge strane neki sistemi imaju velike početne troškove, ali se investicija dugoročno itekako isplati.

Najjeftinije grejanje na struju sa stanovišta potrošnje i komfora

Karakteristika grejanja na struju je “potrošiš 1kW energije i dobiješ 1kW energije”. To važi za sve tipove grejanja na struju osim za grejanje uz pomoć toplotnih pumpi

Toplotne pumpe daju od 3 do 5 puta više energije nego što potroše! 

Kod nas su još uvek malo zastupljene u domaćinstvima, a razlog za to su relativno visoki startni troškovi za kupovinu i instalaciju opreme. Iskustva onih koji koriste grejanje na toplotne pumpe kažu da se investicija isplati za oko pet godina, što nije ni manje ni više od bilo koje druge krupne investicije. A dobija se ekonomično grejanje na struju, ali i sistem koji može da hladi vaš dom tokom letnjih meseci, kao i topla sanitarna voda.

Više o grejanju na toplotne pumpe možete pročitati na stranici Toplotne pumpe, gde možete i direktno pitati naše inženjere sve što vas zanima o ovim savremenim sistemima grejanja i hlađenja.

Ukratko, toplotne pumpe nude značajnu uštedu kada je u pitanju utrošak električne energije, a jedina “mana” im je cena, ali treba imati u vidu da se investicija isplati najdalje za pet godina. Takođe, sa njima se može računati i na hlađenja i toplu sanitarnu vodu.

Najjeftinije grejanje na struju sa stanovišta ulaganja

Ukoliko niste u mogućnosti da uložite veću sumu novca za uvođenje nekog sistema grejanja, onda je najjeftinija opcija na struju TA peć. Njena velika prednost je što akumulira toplotu u jeftinoj tarifi (noću), emituje toplotu tokom čitavog dana. 

Za stan od četrdesetak kvadrata, sa dobrom izolacijom, kvalitetna TA peć je idealno rešenje! 

Ukoliko je ne punite po skupoj tarifi, držaće potrošnju na sasvim pristojnom nivou, a temperatura u stanu će biti zadovoljavajuća. Kod ovih peći je jedino važno strogo voditi računa o tome da se uopšte ne dopunjavaju tokom dana.

Sama kupovina TA peći nije veliki izdatak, kada se ima u vidu kakav posao će za vas obavljati u narednim godinama. Možete naći i dobre polovnjake.

Druga povoljna opcija za grejanje na struju su inverter klime. Za razliku od starijih modela klima uređaja, inverter klime imaju mogućnost rada pri niskim temperaturama. 

Mali su potrošači i nude komforno grejanje. Međutim, čak i one ne mogu da rade u punom kapacitetu pri izuzetno niskim temperaturama, što može da bude problem ukoliko nemate ni jednu drugu opciju za dogrevanje. 

Još jedan potencijalni nedostatak je mogućnost neravnomernog zagrevanja doma, jer to može da zavisi i od samog položaja klima uređaja.

Prednosti grejanja na struju

Grejanje na struju znači da plaćate samo onoliko koliko ste potrošili i samo tokom sezone, ne tokom cele godine. Takođe, nema troškova za priključke, kao kod priključivanja na sisteme grejanja gradskih toplana.

Sa stanovišta komfora, grejanje na struju je nenadmašno, jer nema skladištenja, dima, otpada, prljanja i čišćenja, loženja i poslova oko nabavke sirovina.

Ako se koriste toplotne pumpe, TA peći ili inverter klime, grejanje na struju može da bude najjeftinija opcija. 

S drge strane, grejalice, kaloriferi i TA peći po dnevnoj tarifi su veliki potrošači i napraviće račun za struju od koga će vas boleti glava.

Suština je da sa grejanjem treba planirati na duge stazem naći trajno i kvalitetno rešenje. Kao i u svemu drugom, veći inicijalni troškovi obično znače i jeftinije račune u narednim godinama, ali jednostavno nismo svi u mogućnosti da to priuštimo. Ali i tad postoje bolje i lošije opcije i grejalica od 2.000 dinara sigurno nije dobro rešenje sa stanovišta uštede, a ni sa stanovišta kvaliteta grejanja.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Toplotne pumpe vazduh – voda

Kako se u ogromnoj meri već decenijama dešavaju napredovanja po pitanju svega što ...

Grejanje i hlađenje – toplotne pumpe

U poslednje vreme sve više se razvija svest kod potrošača o alternativnim sistemima z...

Neophodna ventilacija za restorane i kafiće

Volite da uživate u prijatnom kafiću ili restoranu?E pa za takve prostore u kojim borave ljud...