Poznato je da neadekvatno grejanje nikako ne pogoduje zdravlju ukućana. Iz tog razloga, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da u kući minimalna temperatura vazduha bude oko 18 stepeni Celzijusa, pogotovu u domaćinstvima koja imaju malu decu ili u kojima žive starije osobe.

A kako dostići ovu temperaturu u uslovima visoke vlažnosti vazduha?

Toplotne pumpe imaju važnu ulogu u obezbeđivanju kvalitetnog vazduha u domu. One pomažu da se dostigne optimalna temperatura vazduha, a osim što se dom zagreva do pristupačne temperature, zahvaljujući toplotnim pumpama stvara se zdraviji vazduh u prostoru, ali i prijatnija atmosfera.

Da li toplotne pumpe pogoduju zdravlju ukućana?

Održavanje stabilne temperature u domu je ključno za zdravlje svake porodice. Kada se instalira toplotna pumpa veoma lako i brzo se uspostavlja normalna temperatura u stanu. Zapravo, sve se vrti oko dobijanja adekvatne temperature u životnom prostoru, jer jedino tako se omogućava cirkulisanje kvalitetnog vazduha.

Ako temperatura padne ispod 16 stepeni Celzijusa često se po stanovima i kućama stvaraju buđ i vlaga koji su štetni za zdravlje ukućana. Ovakvi uslovi života nimalo nisu preporučljivi, pogotovu ne za ljude koji pate od respiratornih bolesti ili alergija, a ne pogoduju ni mladimi, ni starima.

Važna je temperatura vazduha u domu, ali i kvalitet vazduha

Pojedini sistemi za grejanje stvaraju višak vlage u vazduhu što dovodi do kondenzacije. Često ovakvi sistemi za grejanje koriste kiseonik iz prostora, a oslobađaju ugljen-dioksid, pa zato budite obazrivi kada birate sistem za grejanje, jer ono ima izuzetan uticaj na zdravlje ukućana.

Zato uvek imajte na umu koje su prednosti sistema za grejanje pomoću toplotnih pumpi. Služe za prečišćavanje vazduha i poboljšavanje kvaliteta vazduha u domu, jer sadrže vazdušne filtere. Vazdušni filteri prečišćaju vazduh i ukljanjaju potencijalne alergene, ali i osvežavaju prostor. Posebno je dobro ovo znati ako u kući imate nekoga ko ima problem sa alergijama i osetljivošću ili ako imate kućne ljubimce koje držite zatvorene. Sistem filtracije ukloniće i najmanje alergene, razbiće ih ili ih neutralisati kako bi kvalitet vazduha bio zdraviji i svežiji.

Jedna od prednosti toplotnih pumi jeste i to što one mogu da spreče preteranu vlažnost vazduha u domu. Ako imate problem sa vlagom u stanu, toplotne pumpe vam mogu pomoći da se izborite sa nastalom kondenzacijom i da uživate u toplom i osveženom prostoru.

Grejni sistemi, ventilacija, izolacija, jedno bez drugog ne može!

Ukoliko želite topao i prijatan vazduh u domu, stalnu temperaturu bez vlage i kondenzacije, a uz to i kvalitetan vazduh, onda su toplotne pumpe pravo rešenje. Jedno ipak morate zapamtiti, a to je da grejanje mora da bude u skladu sa ventilacijom i izolacijom. Naime, ništa vam neće značiti da imate odličan sistem za grejanje, ako nemate dobru izolaciju.

Zato su toplotne pumpe pravi sistemi za grejanje domova, jer smanjuju troškove, obezbeđuju kvalitetan vazduh i dopinose zdravlju porodice. Ali ne zaboravite, ako izolacija nije dobra ni grejanje pomoću toplotnih pumpi neće imati maksimalni učinak.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitajte još:

Grejanje i hlađenje – toplotne pumpe

U poslednje vreme sve više se razvija svest kod potrošača o alternativnim sistemima z...

Upotreba industrijskih klima

Klima uređaji imaju nekoliko funkcija u okviru industrijskog sektora. Svakako, u gotovo svakoj i...

Å ta su toplotne pumpe i kako funkcionišu?

 Čovečanstvo je od svog početka do danas uporno išlo uzlaznom putanjom, smišljaj...

Preporučeni proizvodi